Jalkapohjan kipu – yleisimmät syyt, oireet ja hoito

Kipu jalkapohjassa on yleinen vaiva jonka vaatii yleensä jonkinlaista hoitoa. Tässä artikkelissa käsittelemme jalkapohjasta löytyvän kivun eri puolia, mukaan lukien mahdolliset syyt, oireet ja hoitokeinot.

Onko sinulla kipeät jalkapohjat? Erikoistuneina alaraajafysioterapeutteina palvelemme jalanpohjan kivuista kärsiviä koko Varsinais-Suomen ja Vakka-Suomen alueella; Turku, Raisio, Naantali, Lieto, Kaarina, Parainen, Uusikaupunki, Loimaa, Paimio, Salo. Ota yhteyttä fysioterapeutteihimme ja varaa aika alaraajatutkimukseen.

Mitä on jalkapohjan kipu?

Jalkapohjan kipu paikantuu jalkapohjan alueelle. Tämä kipu voi olla seurausta todellisista kudosvaurioista, ja se voi ilmetä monina eri muotoina: polttavana, pistävänä, särkevänä, säteilevänä tai jomottavanatuntemuksena.

Jalkapohjassa oleva kipu voi olla jatkuvaa tai esiintyä ajoittain, ja sen voimakkuus vaihtelee lievästä sietämättömään. Jalanpohjan kipu voi olla myös päivittäistä toimintakykyä rajoittavaa ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.

Kivun taustalla voi olla useita erilaisia syitä, kuten ylikuormitus, vammat, rakenteelliset tekijät tai erilaiset sairaudet. Tunnistamalla kivun syyn ja oireet, voidaan löytää tehokkaita hoitokeinoja ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä.

Jalkapohjan holvikaaren kipu

Jalkapohjan holvikaaren kipu on yleinen vaiva, joka voi johtua ylikuormituksesta, litteistä jaloista, korkeasta holvikaaresta tai plantaarifaskiitista. Kipu voi vaihdella lievästä voimakkaaseen ja pahentua aamuisin tai pitkän seisomisen jälkeen. Hoitoon kuuluu lepo, venyttely, sopivat jalkineet ja tarvittaessa fysioterapia.

Jalkapohjan kipu keskellä

Jalkapohjan kipu keskellä viittaa usein plantaarifaskiittiin, joka on jalkapohjan sidekudoksen tulehdus. Tämä yleinen vaiva aiheuttaa pistävää kipua jalkapohjan etuosassa, lähellä kantapäätä. Kipu on tyypillisesti voimakkaimmillaan aamuisin ensimmäisiä askeleita otettaessa.

Jalkapohjan kipu ulkosyrjä

Jalkapohjan kipu ulkosyrjällä voi viitata jalkaterän ylikuormitukseen, akillesjänteen ongelmiin tai erityisiin jalkaterän rakenteellisiin poikkeavuuksiin, kuten ylipronaatioon tai supinaatioon. Kipu voi tuntua terävänä tai jomottavana ja pahenee usein kävellessä tai juostessa. Hoitoon kuuluu usein lepo, jalkaterän ja nilkan alueen venyttely ja vahvistaminen, sopivien jalkineiden käyttö ja mahdollisesti tukipohjalliset.

Jalkapohjan kipu päkiässä

Jalkapohjan kipu päkiässä voi johtua metatarsalgia-nimisestä tilasta, Mortonin neuroomasta tai jalkapohjan ylikuormituksesta, erityisesti kovilla pinnoilla kävellessä tai juostessa. Kipu tuntuu usein polttavana, pistävänä tai puristavana päkiän alueella ja voi pahentua pitkään seistessä, kävellessä tai tiukkoja kenkiä käytettäessä. Hoito sisältää lepoa, jäähoitoa, päkiän alueen venyttelyä, iskua vaimentavien pohjallisten käyttöä ja tarvittaessa jalkineiden vaihtoa leveämpiin, jotka tarjoavat paremman tuen ja tilan varpaille.

Jalkapohjan kipu kävellessä

Jalkapohjan kipu kävellessä voi viitata useisiin ongelmiin, kuten plantaarifaskiittiin, metatarsalgiaan tai akillesjänteen ärsytykseen. Kipu voi tuntua pistävänä, polttavana tai jomottavana ja yleensä pahenee pitkän seisomisen, kävelyn tai juoksun jälkeen. Hoitoon kuuluu lepo, jalkapohjan venyttely, sopivien iskua vaimentavien jalkineiden käyttö ja tarvittaessa tukipohjalliset. Joissakin tapauksissa fysioterapia, kuten manuaalinen terapia ja erikoistuneet harjoitukset, voi auttaa lievittämään kipua ja parantamaan jalkojen toimintaa.

Jalkapohjan kipu levossa

Jalkapohjan kipu levossa voi olla merkki tulehduksesta tai hermopinteestä, kuten plantaarifaskiitista tai Mortonin neuroomasta. Vaikka usein jalkapohjan kipu liittyy fyysiseen rasitukseen, kipu levossa viittaa siihen, että tulehdus tai muu ongelma on edennyt pidemmälle. Kipu voi tuntua polttavana, pistävänä tai särkevänä ja häiritä unta tai lepohetkiä. Hoito voi sisältää tulehduskipulääkkeitä, jalkapohjan venyttelyharjoituksia, yön yli pidettäviä jalkatukia ja tarvittaessa fysioterapiaa. Oikeanlaiset jalkineet ja mahdolliset tukipohjalliset voivat myös auttaa lievittämään oireita.

Mistä jalkapohjan kipu johtuu?

Jalkapohjan kipu voi johtua monista syistä, jotka vaihtelevat rakenteellisista tekijöistä toiminnallisiin häiriöihin. Jalkapohjan kiputiloja tarkemmin käsittelevät erikoisartikkelit (LINKIT) löytyvät täältä. Jalkapohjan kipuja on jaoteltu myös diagnostisten nimikkeiden mukaisesti -alempana.

Rakenteelliset ongelmat, kuten lättäjalat tai korkea jalkaholvi, voivat myös aiheuttaa kipua. Lisäksi, jalkapohjan kipu voi olla seurausta vammoista, kuten venähdyksistä, murtumista tai plantaarifaskiitista.

Harvinaisemmissa tapauksissa kipu voi johtua taustalla olevista sairauksista, kuten diabeteksesta tai reumasta.

Psykologiset tekijät, kuten stressi ja jännitys, voivat myös pahentaa oireita. Tunnistamalla kivun syyn voi löytää sopivimmat hoito- ja ennaltaehkäisykeinot.

Yleisimmät jalkapohjan kivun syyt ovat:

  • Toiminnalliset syyt: Epätavalliset kuormitusmallit (esim. ylipronaatio) ja muut toiminnalliset seikat voivat aiheuttaa kipua
  • Anatomiset tekijät: Synnynnäiset jalkojen muodon poikkeavuudet voivat olla kivun taustalla tai leikkauksesta johtuvat muutokset rakenteissa
  • Traumaattiset syyt: Kuten murtumat tai venähdykset ja niiden jälkitilat
  • Ylikuormitus: Pitkäaikainen seisominen tai kävely, erityisesti kovilla pinnoilla.
  • Ikääntyminen: Ikääntymisen myötä jalkapohjan rasvakudoksen paksuus vähenee, mikä voi aiheuttaa kipua.
  • Ylipaino: Lisääntynyt paino lisää rasitusta jalkapohjille.
  • Jalkojen rakenteelliset haasteet: Kuten lättäjalat tai korkea jalkaholvi.
  • Taustalla olevat sairaudet: Esimerkiksi diabetes tai reuma voivat aiheuttaa jalkapohjan kipuja.
  • Elämäntavasta johtuvat syyt: Kuten työympäristö tai harrastukset, jotka voivat altistaa kivulle.
  • Vääränlaiset kengät: Epäsopivat tai huonolaatuiset kengät voivat aiheuttaa jalkapohjan kipua.
  • Psykologiset tekijät: Esimerkiksi stressi tai ahdistus voivat vaikuttaa jalkapohjan kipuun.

Yleisimmät jalkapohjan kiputilojen diagnoosit ovat

  • Plantaarifaskiitti tai -faskiopatia, eli jalkapohjan jännekalvon rappeuma: Kipu, joka tuntuu erityisesti jalkapohjan sisäsyrjällä, usein pahimmillaan aamuisin.
  • Akillesjännetulehdus: Kipu, joka keskittyy kantapään taakse ja ylös jalkaterän takaosaan.
  • Mortonin neuroma: Terävä tai polttava kipu jalkapohjan etuosassa, usein kolmannen ja neljännen varpaan välissä.
  • Metatarsalgia (päkiäkipu): Kipu, joka tuntuu jalkapohjan etuosassa, usein päkiän alueella.
  • Kantakipu: Kipu, joka tuntuu kantapään alueella, voi olla seurausta kantapään rasituksesta tai vammasta.
  • Vaivaisenluu (Hallux Valgus): Isovarpaan kääntyminen muita varpaita kohden
  • Kantapään tai päkiän rasvapatjan ongelmat
  • Jalkapohjan lihaskramppi: Äkillinen, voimakas kipu, joka johtuu lihasten kramppaamisesta.
  • Jalkapohjan hermopinne: Kipu, joka johtuu hermojen puristumisesta jalkapohjassa.
  • Jalkapohjan rasitusmurtumat: Kipu, joka johtuu jalkapohjan pienistä murtumista, erityisesti urheilijoilla ja aktiiviliikkujilla.
  • Vasaravarpaat
  • Isovarpaan jäykistyminen (Hallux Rigidus)

Lisäksi jalkapohjassa voi esiintyä monenlaisia epäspesifejä kiputiloja, jotka saattavat liittyä jänteisiin, luihin, niveliin, lihaksiin, nivelsiteisiin tai hermoihin.

Jos koet jalkapohjan kipua, on tärkeää konsultoida alaraajoihin erikoistunutta fysioterapeuttia tai terveydenhuollon ammattilaisia tarkan diagnoosin ja hoitosuunnitelman saamiseksi.

Miten jalkapohjan kipu oireilee?

Jalkapohjan kipu voi myös ilmetä herkkyytenä tietyissä kohdissa, kuten kantapäässä tai päkiässä, ja se voi vaikuttaa kävelyyn ja jalan asentoon. Joissakin tapauksissa kipuun liittyy turvotusta, punoitusta tai lämmön tunnetta alueella. Kipu voi olla ajoittaista tai jatkuvaa ja sen voimakkuus vaihtelee henkilökohtaisesti. Kipu voi myös säteillä muualle kehoon kuten sääriin, lonkkiin ja jopa selkään asti.

Erilaiset liikkeet, paineen lisääminen tai tietyt asennot voivat laukaista tai pahentaa kipua. Kivun tunnistaminen ja sen oireiden ymmärtäminen ovat ensimmäisiä askeleita tehokkaaseen hoitoon ja jalkaterveyden edistämiseen.

Varaa aika jalkapohjan kivun hoitoon

Tästä voit varata ajan jalkapohjan kivun hoitoon fysioterapeutillemme.

Miten jalkapohjan kipua voi hoitaa?

Jalkapohjan kiputilojen hoidossa on tärkeintä selvittää kivun syy. Jalkapohjan kiputilojen hoidossa alaraajojen asiantuntijat ovat avainroolissa. Hei keskittyvät kivun lievittämiseen, toimintakyvyn parantamiseen ja kärsimyksen vähentämiseen. Käytössä ovat useat eri hoitomenetelmät, kuten asiantunteva ohjeistus ja neuvonta, terapeuttinen liikunta ja harjoitteet, sekä manuaaliset ja fysikaaliset terapiamenetelmät. Lisäksi hyödynnetään apuvälineitä kuten yksilöllisiä tukipohjallisia, jotka tukevat paranemisprosessia ja auttavat kivun hallinnassa.

Miten jalkapohjan kipua hoidetaan fysioterapeutin vastaanotolla?

Fysioterapeutin vastaanotolla jalkapohjan kipua hoidetaan yksilöllisesti perustuen kivun syyhyn ja potilaan tarpeisiin. Aluksi fysioterapeutti tekee perusteellisen arvioinnin (alaraajatutkimus), jossa selvitetään kivun laatu, kesto ja mahdolliset syyt. Tämän jälkeen laaditaan hoitosuunnitelma, joka voi sisältää erilaisia manuaalisen terapian tekniikoita, kuten pehmytkudoskäsittelyä ja mobilisaatiota kivun lievittämiseksi ja jalkapohjan toiminnan parantamiseksi.

Lisäksi fysioterapeutti ohjaa potilasta tekemään erityisiä venytys- ja vahvistusharjoituksia, jotka tukevat jalkapohjan rakenteita ja edistävät paranemista. Fysioterapiaan kuuluvat myös ohjaus, teippaus, manuaalinen terapia, fysikaaliset hoidot ja yksilölliset tukipohjalliset.

Fysioterapeutti neuvoo myös ergonomisissa jalkinevalinnoissa ja päivittäisissä toimintatavoissa, jotka voivat auttaa ehkäisemään kivun uusiutumista. Yksilöllisen harjoitusohjelman ja elämäntapaneuvonnan avulla pyritään paitsi lievittämään kipua, myös ehkäisemään sen toistumista tulevaisuudessa.

Jalkapohjan kivun hoito tiivistettynä

  • Fysioterapeutin tekemä alaraaja-analyysi
  • Jalkapohjan vahvistus ja venytysharjoittelu
  • Kylmähoito
  • Teippaukset
  • Yksilölliset tukipohjalliset
  • Lepo ja kuormituksen vähentäminen

Yksilölliset pohjalliset – yksilöllistä apua jalan kipuihin

Yksilölliset pohjalliset suunnitellaan korjaamaan jalkojen asentoa, ohjaamaan askellusta, vähentämään epätasaisen kuormituksen aiheuttamaa stressiä ja ennaltaehkäisemään kipuja. Ne ovat erityisen hyödyllisiä henkilöille, joilla on rakenteellisia jalkojen poikkeavuuksia, kuten litteät jalat tai korkea jalkaholvi.

Kipua jalkapohjassa?

Jos sinulla on kipua jalkapohjassa auttaa fysioterapia paitsi lievittämään välitöntä kipua, myös ennaltaehkäisemään sen uusiutumista opettamalla oikeita jalkojen käyttötottumuksia ja ergonomisia ratkaisuja arkielämässä. Jos kipu tuntuu sietämättömältä kannattaa heti hakeutua tutkimuksiin.

Lue lisää jalkapohjan kivuista ja hoidosta

Aiheesta lisää löydät esimerkiksi Duodecimin sivustolta.

Sisällysluettelo

Varaa aika

Voit varata ajan helposti verkossa 24/7 tai soittamalla asiakaspalveluumme 8:00-18:00 puhelin 020 1122 420