Faskiakäsittely saa kireät faskiat taas liukumaan

Kireät faskiat huomaa yleensä ensimmäiseksi alaraajojen heikentyneenä liikkuvuutena. Faskiakäsittelyn tavoitteena onkin poistaa leposärkyä tai kuormituksessa esiintyvää alaraajojen kipua, edistää sidekudoksen paranemista ja poistaa kiinnikkeitä. Faskiakäsittely perustuu faskian eri kerrosten välisen liukumisen normalisointiin. 

Teemme faskiakäsittelyä tarpeen mukaan alaraajatutkimuksen jälkeen. 

Faskiakäsittely faskiamanipulaatio Askelaid fysioterapeutti Turku Askeliklinikka Turku

Mitä faskiat eli lihaskalvot ovat?

Faskiat, eli lihaskalvot, ovat tiheää sidekudosta, joka ympäröi ja tukee lihaksia, luita, hermoja ja verisuonia koko kehossa. Ne muodostavat laajan verkon, joka ulottuu kehon pinnalta syvempiin kerroksiin, tarjoten tukea ja suojaa kehon rakenteille samalla kun mahdollistavat niiden liukumisen toistensa suhteen. Faskiat ovat tärkeitä liikkuvuuden ja kehon asennon kannalta, ja niiden joustavuus vaikuttaa suoraan lihasten toimintaan ja kivun aistimukseen.

Alaraajojen faskian kunto vaikuttaa suoraan jalkojen, polvien ja lonkkien liikkuvuuteen ja toimintakykyyn. Häiriöt faskioiden joustavuudessa tai kunnon heikkeneminen voivat johtaa kipuihin ja liikerajoituksiin, mikä tekeekin faskiakäsittelystä tärkeän osan alaraajojen fysioterapiaa.

Faskia on jakautunut karkeasti kolmeen eri kerrokseen, joiden tulisi liikkua ja liukua vaivattomasti suhteessa toisiinsa kerrosten välissä olevan väliaineen ansiosta.

Faskiakäsittelyllä avataan alaraajojen jännitystiloja

Faskiamanipulaatio on tehokas menetelmä alaraajojen jännitystilojen avaamiseen. Tässä terapiamuodossa keskitytään sidekudoksen liukumisen lisäämiseen ja paineen alentamiseen, mikä auttaa vapauttamaan lihaksia ympäröivien kalvojen kiristyksiä ja parantamaan verenkiertoa sekä kudosten aineenvaihduntaa.

Faskiakäsittelyn tavoitteena on palauttaa faskian elastisuus ja liukuvuus, mikä mahdollistaa lihasten, nivelsiteiden ja hermojen paremman toiminnan. Tämä ei ainoastaan vähennä kipua ja jännitystä alaraajoissa, vaan myös parantaa kehon kokonaisvaltaista liikkuvuutta ja suorituskykyä. Lisäksi faskiakäsittely voi auttaa ennaltaehkäisemään vammoja ja nopeuttamaan toipumista, tehostamalla kudosten palautumista ja parantamalla verenkiertoa käsittelyalueilla.

Mistä muutokset faskiassa johtuu?

Faskiassa tapahtuu eri elämänvaiheessa muutoksia monista eri syistä. Olemme keränneet tähän niistä tunnetuimpia syitä:

  1. Loukkaantumiset ja vammat: Äkilliset loukkaantumiset tai toistuvasta rasituksesta johtuvat vammat voivat aiheuttaa faskian kireyttä ja arpeutumista. Tämä voi rajoittaa liikkuvuutta ja aiheuttaa kipua.

  2. Pitkäaikainen staattinen asento tai toistuva liike: Pitkään jatkunut samanlainen fyysinen rasitus tai pitkään ylläpidetyt staattiset asennot, kuten istuminen tai seisominen huonossa asennossa, voivat johtaa faskian jännitykseen ja epätasapainoon kehon eri osissa.

  3. Kirurgiset toimenpiteet: Leikkaukset aiheuttavat arpeutumista ja faskian jännitystä leikkausalueella, mikä voi vaikuttaa kudosten liikkuvuuteen ja aiheuttaa kipua tai toiminnallisia rajoitteita.

  4. Tulehdus: Tulehdusprosessit kehossa voivat vaikuttaa faskiaan, aiheuttaen sen jäykistymistä ja kireyttä. Tämä voi heikentää kudosten aineenvaihduntaa ja liikkuvuutta.

  5. Ikääntyminen: Ikääntymisen myötä faskian luonnollinen joustavuus ja kosteuspitoisuus voivat vähentyä, mikä tekee siitä alttiimman jäykistymiselle ja kireydelle.

  6. Liikunnan puute: Aktiivisuuden puute voi johtaa faskian ja lihasten heikkenemiseen sekä joustavuuden vähenemiseen, mikä voi edistää epätasapainoa ja kipua kehossa.

Näin faskiakäsittely etenee

Menetelmä alkaa yleensä kehon huolellisella arvioinnilla, jossa terapeutti tunnistaa alueet, joilla faskia on jännittynyt tai liikkuvuus rajoittunut. Käsittelyssä käytetään erilaisia tekniikoita, kuten pehmeitä venytyksiä, painalluksia ja liukuvia liikkeitä, jotka kohdistuvat suoraan jännittyneisiin faskioihin. Nämä tekniikat auttavat normalisoimaan faskian jännitystä, mikä edistää lihasten rentoutumista ja lisää nivelten liikelaajuutta.

  • Manuaaliset tekniikat: Terapeutti käyttää käsillään erilaisia tekniikoita, kuten venytyksiä, painalluksia ja liukuvia liikkeitä, jotka kohdistuvat jännittyneisiin faskioihin. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää erityisiä välineitä, kuten gua sha -lastoja tai rullia, faskian käsittelyyn.

  • Liikeharjoitteet: Asiakkaalle suositella manipulaation jälkeen liikkuvuusharjoitteita, jotka tukevat faskian elastisuuden palautumista ja parantavat liikkuvuutta.

Faskiakäsittely on osa fysioterapeuttista hoitosuunnitelmaa

Faskiakäsittely on meillä osa kokonaisvaltaista alaraajojen fysioterapiaa. Hoidon tarve määritellään ensin alaraajatutkimuksella, jonka jälkeen teemme sinulle hoitosuunnitelman joka saattaa sisältää faskiamanipulaatiota. Varaa aika alaraajatutkimukseen

Muita alaraajafysioterapiassa käytettäviä menetelmiä

  • Manipulaatio ja mobilisaatio

  • Teippaukset, kuten kinesioteippaus, urheiluteippaus ja dynaaminen teippaus

  • Liike- ja lihaskuntoharjoittelu

  • Yksilölliset AskelAid tukipohjalliset

Usein kysyttyä faskioista

Faskiakäsittelyn yleisimmät menetelmät alaraajojen osalta keskittyvät erityisesti jalkojen, polvien, reisien ja lantion alueen jännitysten ja kireyksien lievittämiseen.

  1. Pehmykudoksen vapautus (MFR): Keskittyy alaraajojen lihasten ja faskian syvien kerrosten manuaaliseen käsittelyyn, parantaen liikkuvuutta ja vähentäen kireyttä.

  2. Pehmytkudosten mobilisointi: Käyttää erikoistyökaluja, kuten gua sha -lastoja, faskian ja pehmytkudosten mobilisointiin alaraajoissa, edistäen paranemista ja liikkuvuutta.

  3. Triggerpistehieronta: Tunnistaa ja käsittelee kireitä triggerpisteitä alaraajojen lihaksissa ja faskiassa, mikä auttaa lievittämään kipua ja parantamaan toiminnallisuutta.

  4. Faskiavenytys: Sovelletaan erityisiä venytyksiä tai liikkeitä alaraajojen faskiaalisten linjojen parantamiseen, mikä edistää parempaa liikkuvuutta ja vähentää kireyttä.

Faskia eli lihaskalvo ympäröi ja sitoo yhteen lihaksia, lihasryhmiä, verisuonia ja hermoja muodostaen kolmiulotteisen lihaskalvojärjestelmän jatkumon. Faskian aktiivinen rakenne toimii mekaanisesti lihasten toimiessa, asennon muuttuessa tai ulkoisten voimien vaikuttaessa kehoon.

Faskia eli lihaskalvo ympäröi ja sitoo yhteen elimistömme kaikkia kudoksia, lihaksia, luita, hermoja ja sisäelimiä. Sitä on joka puolella ympäri kehoa ja se on tiiviisti kiinni edellä mainituissa rakenteissa.

Faskiakäsittely on hoitomenetelmä, jossa pyritään normalisoimaan faskian eri kerrosten välinen liukuminen, poistamaan leposärkyä tai kuormituksessa esiintyvää kipua, edistämään sidekudoksen paranemista ja poistamaan kiinnikkeitä.

Faskiakäsittely auttaa esimerkiksi kudoskireydessä, estyneessä nivelten liikeradassa, leikkausarvissa, lihasheikkoudessa, turvotuksessa ja asennon hallinnan heikkoudessa.