Yksilölliset tukipohjalliset

Jalkaterän virheasennot ja -kuormitukset voivat aiheuttaa monenlaisia jalkojen vaivoja, kuten kipua alaraajoissa, lantiossa ja selässä. Moni ei tiedä, että näihin ongelmiin voi saada helpotusta yksilöllisesti valmistetuilla tukipohjallisilla, jotka suunnitellaan ja valmistetaan juuri sinun jalkojesi tarpeisiin sopiviksi. Fysioterapeutin tekemässä alaraajatutkimuksessa selviää, voisivatko kenkiin laitettavat yksilölliset tukipohjalliset auttaa alaraajakivuissasi.

Yksilölliset tukipohjalliset askelaid fysioterapeutti Turku Askeliklinikka

Alaraaja-analyysi selvittää jalkavaivojen syyt

Kaikki alkaa alaraajatutkimuksesta, jossa fysioterapeutti tutkii jalkojesi rakennetta, liikettä ja asentoa. Tämä analyysi on perusta tukipohjallisten suunnittelulle, sillä siinä selviää millaista tukea jalkasi tarvitsevat. Tutkimuksen perusteella voidaan tunnistaa jalkaterän virhekuormituksen aiheuttamat ongelmat ja suunnitella niiden korjaamiseen tähtäävä hoitosuunnitelma.

Perusteellisen ja henkilökohtaisen arvioinnin jälkeen fysioterapeutti räätälöi hoitosuunnitelman, joka vastaa juuri sinun yksilöllisiä tarpeitasi.

 • yksilölliset harjoitteet, joiden avulla voit jatkaa harjoittelua myös kotona

 • saat arvokkaita vinkkejä kenkien valintaan sekä neuvoja, miten voit parantaa kävelyäsi ja juoksutekniikkaasi.

 • fysioterapeutti valmistaa sinulle lisäksi yksilölliset tukipohjalliset

Tukipohjallinen korjaa jalan virhekuormitusta

Tukipohjallinen on yksilöllisesti muotoiltu ja rakennettu pohjallinen, joka tukee ja ohjaa jalkaasi sopivaan asentoon. Pohjallisilla vaikutetaan alaraajakipuihin vähentämällä vääränlaista kuormitusta ja aktivoimalla jalan lihaksia. Yksilöllisten tukipohjallisten asiakkaan kokema hyöty korostuu kun sitä hyödynnetään osana muuta fysioterapiaa.

Tukipohjallinen muun muassa:

 • tukee ja ohjaa jalkaterän asentoa ja liikettä

 • vaikuttaa jalkaterän rakenteellisista ongelmista johtuvaan virheelliseen kuormitukseen

 • tasaa jalkaterän painetta

 • lievittää jalkaterän kipua

 • antaa lisävaimennusta

Tukipohjallinen sopii kaikille ja auttaa monessa tilanteessa

Oikein valmistettu tukipohjallinen on ihanteellinen ratkaisu kaikenikäisille ihmisille, jotka tarvitsevat lisätukea jalkaterilleen. Tukipohjalliset palvelevat kaikenikäisiä ihmisiä elämänsä eri vaiheissa.

Kasvaville lapsille ne voivat tarjota tarvittavan tuen jalkojen oikeanlaiseen kasvuun ja kehitykseen, ehkäisten mahdollisia virheasentoja jo varhaisessa vaiheessa.

Nuorille ja aikuisille, jotka ovat aktiivisia urheilussa tai joiden työ vaatii pitkäaikaista seisomista, tukipohjalliset voivat auttaa vähentämään rasituksesta johtuvaa kipua ja väsymystä.

Ikääntyneille ne tarjoavat lisätukea, parantavat tasapainoa ja vähentävät kaatumisen riskiä, mikä on tärkeää itsenäisen liikkumisen ja hyvän elämänlaadun ylläpitämiseksi.

Tukipohjalliset ovat siis kaikenikäisten tueksi suunniteltu, joustava apuväline, joka edistää jalkojen terveyttä ja yleistä hyvinvointia.

Tukipohjallisista voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, jos kärsit luupiikistä, plantaarifaskiopatiasta, vaivaisenluusta, päkiäkivusta, vasaravarpaista, reumasta tai diabeteksesta tai jos sinulla esimerkiksi esiintyy kipuja jalan etuosassa tai nilkan alueella.

Usein pohjalliset tehdään jatkuvaan käyttöön, mutta joskus niiden avulla muokataan esimerkiksi työssä tarvittavien turvakenkien muotoilua sopivammaksi tai ohjataan jalan asentoa vaikkapa juoksuharrastuksessa.

Tukipohjallinen valmistetaan yksilöllisesti

Jalkaterän virhekuormitusta voidaan korjata fysioterapialla jossa tukipohjalliset ovat osa hoitoa.

Näin tukipohjalliset tehdään

 1. Alaraajatutkimus. Ensikäynnillä alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti keskustelee kanssasi jalkavaivastasi ja sen vaikutuksesta arkeesi sekä tekee alaraaja-analyysin, jonka avulla selvitetään oireidesi syyt ja sopivat hoitomuodot.

 2. Muotinotto. Astut muotinottotyynylle ja fysioterapeutti ohjaa jalkateräsi oikeaan asentoon. Muotti jähmettyy noin puolessa minuutissa. Tämä tehdään yleensä ensikäynnin yhteydessä.

 3. Tukipohjallisten valmistaminen vie 1–2 viikkoa, jonka aikana fysioterapeutti tekee tarvittavat ohjaukset ja tuennat pohjalliseen. Tuloksena on yksilöllisesti sinua varten valmistetut tukipohjalliset.

 4. Sovituskäynnillä tarkastetaan pohjallisten istuvuus ja tehdään tarvittaessa hienosäätöä.

 5. Omaharjoittelu on yleensä olennainen osa jalan virhekuormituksen hoitoa. Saat fysioterapeutiltasi ohjeet kotona tehtäviin harjoituksiin.

 6. Seuranta. Fysioterapeutti seuraa jalkavaivasi kuntoutumista jatkokäynneillä. Jatkokäynneillä voidaan myös muokata pohjalliskiilauksia ja tuentoja jalan toiminnan kehittyessä. Tukipohjalliset kestävät käyttötarpeesta ja käyttömäärästä riippuen keskimäärin 2-4 vuotta, minkä jälkeen pohjallistarvetta arvioidaan uudelleen.

Varaa aika alaraajatutkimukseen

Varaa aika alaraajatutkimukseen, jossa selviää minkälaiset pohjalliset auttavat sinua jalkaongelmissasi.

Mikä on AskelAid pohjallinen?

AskelAid -tukipohjalliset on suomalaisten alaraajafysioterapeuttien kehittämä apuväline, jonka avulla voidaan tehokkaasti ja miellyttävästi korjata jalan virheasentoja ja toimintamalleja. Tarkan yksilöllisen muotoilun ansiosta pohjalliset ohjaavat tehokkaasti koko alaraajaa kohti neutraalia asentoa ja parempaa toimintaa. Pohjalliset ovat yksilölliset ja niihin tarvittavat kiilaukset, pituuskorotukset ja muut asetukset selviävät alkututkimuksen perusteella.

Pohjalliset eri alaraajavaivoihin

 • Ylipronaatio pohjalliset
 • Plantaarifaskiitti pohjalliset
 • Mortonin neurooma pohjalliset
 • Hallux Valgus vaivaisenluu tukipohjalliset
 • Jalkaholvia tukevat pohjalliset
 • Lättäjalka pohjalliset
 • Supinaatio pohjalliset
 • Korotuspohjalliset korjaamaan jalkojen pituuseroa
 • Holvikaarentuki pohjallinen
 • Haglundin kantapään kiputiloihin sopivat pohjalliset
 • Sesamluiden kipuun sopivat pohjalliset
 • Ortopediset pohjalliset
 • Urheilupohjallinen

Yksilölliset tukipohjalliset hinta

Tukipohjallisten hinta muodostuu fysioterapeutin vastaanottokäynnistä ja tukipohjallisista. Tukipohjallisten tekeminen vaatii fysioterapeutin tekemän alaraaja-analyysin, jonka hinta määräytyy fysioterapeutin vastaanottokäynnin hinnan mukaan. Tukipohjallisten hinta vaihtelee niissä käytetyn materiaalin perusteella.

Usein kysyttyä pohjallisista

Yksilöllisten tukipohjallisten hinta vaihtelee fysioterapeutin analyysin, valmistusprosessin ja käytettyjen materiaalien mukaan.

Tukipohjallisista on merkittävää hyötyä jalkojen virheasennoista ja -toiminnasta johtuvien ongelmien hoitamisessa, kivun lievittämisessä ja kävely- sekä juoksutekniikan parantamisessa.

Tukipohjalliset ovat suositeltavia, kun koet jalkakipua, väsymystä tai epämukavuutta kävellessä, seisottaessa tai urheillessa tai jos sinulla on jalkojen rakenteellisia ongelmia.

Askelklinikalla tukipohjalliset suunnittelee ja valmistaa aina koulutettu fysioterapeutti, joka on erikoistunut alaraajaongelmiin.

Pohjalliset tehdään mahdollisimman ohuiksi ja muotoillaan kengän koon mukaan sopiviksi. Tukipohjallista sovitettaessa kengän oman pohjallinen otetaan pois, jolloin tukipohjallinen saadaan mahtumaan kenkään.

Tukipohjalliset valmistetaan ensin suorittamalla yksityiskohtainen alaraaja-analyysi, jossa arvioidaan jalkojen asentoa, liikettä ja mahdollisia ongelmia. Tämän jälkeen otetaan jalkojen mittatarkat muotit, joiden perusteella suunnitellaan ja valmistetaan yksilölliset tukipohjalliset käyttäen erilaisia materiaaleja tarpeen ja toiminnallisuuden mukaan.