Mortonin neurooman eli päkiän hermopinteen oireet, syyt, ehkäisy ja hoito

Mortonin neurooma eli päkiän hermopinne, on tavallinen syy kipuun päkiässä. Tämä vaiva tuottaa kivun, joka tuntuu polttavana ja sykkivänä, ja se leviää kihelmöiden varpaisiin.

Puristavat kengät aiheuttavat yleensä Mortonin neurooman, ja se onkin naisilla paljon yleisempi vaiva kuin miehillä. Päkiään kohdistuva kuormitus on merkittävä tekijä hermopinteen synnylle. Kun jalkojen etuosa, erityisesti päkiä, altistuu jatkuvasti suurelle paineelle, se voi johtaa hermopinteeseen. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota päkiän kuormitusta vähentäviin toimenpiteisiin, kuten yksilöllisiin pohjallisiin ja jalkaterän asentoa tukeviin harjoituksiin, jotta voidaan minimoida hermopinteen riski. Lue eteenpäin niin saat avun Mortonin neuroomaan.

Mortonin Neurooma eli päkiän hermopinteen syyt, oireet, ehkäisy ja hoito fysioterapeutilla Askelklinikka turku

Mikä on Mortonin neurooma?

Mortonin neurooma on jalkapöydän alueella, joka yleisimmin vaikuttaa päkiään. Se syntyy, kun jalan hermo puristuu tai vaurioituu metatarsaaliluiden välissä, usein kolmannen ja neljännen varpaan juuressa.

Mortonin neurooma aiheuttaa polttavaa kipua, pistelyä tai tykytystä päkiässä, ja kivun tuntemukset voivat säteillä myös varpaisiin. Voi myös tulla tunnetta, että päkiän alueella on ns. sukka rypyssä. Hermoon kohdistuva kipu voi olla hyvinkin voimakasta ja miltei sietämätöntä.

Mortonin neurooma voi tehdä kävelemisestä ja seisomisesta epämukavaa, ja se voi pahentua tiukkoja tai kapeita kenkiä käytettäessä.

Mortonin neurooma on kivulias myös silloin kun ollaan paljon kyykyssä.

Mortonin neurooman hoitokeinoihin kuuluu yleensä, erityisten pohjallisten käyttö, jalan asennon treenaaminen, jalkojen lepuuttaminen, tulehduskipulääkkeiden käyttö, jalkineiden vaihto tilavampiin ja mukavampiin sekä joissain tapauksissa leikkaushoito.

Mortonin neurooma oireet – Kolmannen ja neljännen varpaan välissä..

Mortonin neurooman oireisiin kuuluvat päkiän alueella koettava terävä, sykkivä ja polttava kipu, johon voi liittyä myös tunnottomuutta, pistely, lämpö tai sähköiskumaiset tuntemukset. Kivun keskipiste on yleensä kolmannessa varvasvälissä. Mortonin neuroomaa on eniten keski-ikäisillä naisilla.

Mortonin neuroomassa kipua kärjistää fyysinen rasitus, mutta kipua voi ilmetä myös levossa. Kivun intensiivisyys voi pakottaa pysähtymään ja jopa riisumaan kengän. Lievitystä saa usein jalkaterän ja varpaiden kevyellä hieronnalla ja venyttelyllä.

Varvasväleissä saattaa esiintyä myös tunnottomuutta. Jos kipu jatkuu, se voi rajoittaa liikkumista merkittävästi.

Mortonin neurooma syyt

Mortonin neurooman syyt ovat liiallinen kuormitus tai paine. Mortonin neurooma tarkalleen on päkiän alueen hermopinne, jonka pääasiallinen syy on hermon puristuminen, joka taas johtuu liiallisesta kuormituksesta tai paineesta päkiän alueella.

Epäsopivat kengät, kuten kapeat tai korkeakorkoiset jalkineet, ovat konkreettisesti usein syypää ongelmaan. Lisäksi tietyt työasennot, jotka pakottavat varpaiden tyvinivelet ääriasentoon, kuten pitkään jatkunut kyykistyminen, voivat myös johtaa hermopinteeseen.

Juoksuharrastajat kohtaavat tämän vaivan yleisesti, koska juoksun aikana päkiään kohdistuu toistuvaa painetta. Vanhat loukkaantumiset, kuten jalkapöydän murtumat, tai jalan etuosan toiminnan heikkeneminen voivat myös altistaa hermopinteen kehittymiselle.

Mortonin neurooma voidaan ymmärtää sen tyypillisten oireiden perusteella, jotka ilmenevät varhaisessa vaiheessa, ja asiantuntija, kuten fysioterapeutti, voi vahvistaa diagnoosin tutkimalla jalkaterää ja hermopinteen aluetta.

Naiset kärsivät Mortonin neuroomasta huomattavasti useammin kuin miehet, ja vaivan esiintyvyys kasvaa iän myötä.

Mortonin neurooma ehkäisy

Mortonin neurooman torjunnassa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin jalkaongelmien ehkäisyssä.

Kuormituksen, kuten juoksemisen tai hyppyjä vaativien lajien, lisääminen tulee tehdä harkiten ja vähitellen, ottaen huomioon palautumisen tärkeys. Lisäksi on olennaista pitää huolta jalkaterän lihasten kunnosta.

Mortonin neurooman ennaltaehkäisyssä avainasemassa ovat oikeanlaiset jalkineet, sillä vaiva liittyy usein kenkien aiheuttamaan puristukseen tai epäsopivuuteen. Korkokenkien käyttöä ei tarvitse täysin hylätä, mutta niiden käyttöä tulisi rajoittaa kohtuulliseen määrään.

Vinkkejä Mortonin neurooman ehkäisemiseen:

  • Lisää kuormitusta maltilla: Kun aloitat tai lisäät kuormittavaa toimintaa, kuten juoksemista tai hyppyjä, tee se vähitellen ja harkiten.
  • Muista palautumisen merkitys: Aktiivisen harjoittelun ja kuormituksen välissä on tärkeää antaa keholle aikaa palautua.
  • Ylläpidä jalkaterän lihaskuntoa: Vahvat jalkaterän lihakset tukevat jalan rakennetta ja vähentävät hermopinneen riskiä.
  • Valitse oikeanlaiset jalkineet: Vältä liian ahtaita, puristavia tai epäsopivia kenkiä
  • Käytä korkokenkiä kohtuudella: Korkokenkien jatkuva käyttö voi lisätä riskiä, mutta niitä ei tarvitse välttää kokonaan. Kohtuullinen käyttö on avainasemassa.
  • Vältä pitkäaikaista työasentoa, joka kuormittaa varpaiden tyviniveliä ääriasennoissa: Esimerkiksi pitkään jatkuvat kyykistyvät asennot voivat lisätä hermopinteen riskiä.
  • Päkiän alueelle sijoitettava pehmuste, eli pelotti, auttaa lievittämään hermoon kohdistuvaa painetta erottamalla metatarsaaliluita toisistaan, mikä puolestaan vähentää kipua.

Mortonin neurooman hoito

Alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin tekemä tutkimus, jolla löydetään syy Mortonin neuroomaan. Sen perusteella pystytään antamaan oikeanlaisia harjoitteita, teippaus akuuttiin kipuun ja tarvittaessa ortopediset pohjalliset.

Mortonin neurooman hoito keskittyy oikeanlaisten jalkineiden valintaan, mukaan lukien riittävän tilavat, leveälestiset ja matalakorkoiset kengät, jotka tukevat jalkaterveyttä. Usein yksinkertaiset toimenpiteet kuten lepo, kylmähoito ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeiden käyttö ovat tehokkaita.

Urheilijoille saattaa olla suositeltavaa vaihtaa juoksualustaa vähemmän rasittavaksi.

Joissain tapauksissa erityisten, jäykkäpohjaisten kenkien, kuten keinukenkien käyttö voi olla avuksi. Nämä kengät voivat auttaa vähentämään jalkaterään kohdistuvaa painetta.

Lisäksi samat lihaskuntoharjoitteet, joita käytetään levinneen päkiän hoidossa, ovat hyödyllisiä jalkaterän asennon ja toiminnallisuuden ylläpitämiseksi. Tällaiset harjoitteet perustuvat usein spiraalidynamiikan periaatteisiin, jotka keskittyvät jalkavoimistelun kehittämiseen.

Mortonin neurooma fysioterapia

Mortonin neuroomaan voi myös hakea apua fysioterapiasta.

Fysioterapiassa keskitytään usein seuraaviin alueisiin:

Ortopediset pohjalliset: Jalat tutkitaan tarkasti läpi ja pohjallisella pystytään ohjamaan ylimääräistä rasitusta pois kohdasta, joka aiheuttaa hermopinnettä.

Venytys- ja vahvistusharjoitukset: Harjoitteet, jotka kohdistuvat jalkaterän ja alaraajojen lihaksiin, parantaen liikkuvuutta ja vähentäen stressiä hermopinteeseen vaikuttavilla alueilla.

Manuaalinen terapia: Käsittelyt, kuten pehmytkudosmobilisaatio ja manipulaatio, jotka pyrkivät parantamaan jalkaterän liikkuvuutta ja vähentämään kipua.

Kivunhallintatekniikat: Menetelmät, kuten kylmä- tai lämpöhoito sekä TENS (transkutaaninen sähköinen hermostimulaatio), jotka auttavat hallitsemaan kipua.

Ohjeistus kuormituksen hallintaan: Neuvoja ja strategioita päivittäisen toiminnan säätelyyn, välttäen toimintoja, jotka pahentavat oireita.

Ergonomiset jalkineet: Neuvoja ja suosituksia jalkineiden valintaan, jotka tukevat jalan anatomiaa ja vähentävät hermon puristusta.

Fysioterapian tarkoituksena on antaa potilaalle välineet ja tieto omatoimiseen oireiden hallintaan ja elämänlaadun parantamiseen Mortonin neurooman kanssa.

Fysioterapeutti Mortonin neurooma

Varaa tästä aika fyioterapeutille Askelklinikalle

Mortonin neurooma Usein kysyttyä

Mikä on neurooma?

Jalkapohjan kipu voi viitata Mortonin neuroomaan, tunnettu myös nimellä Mortonin neuralgia. Kyseessä on hermopinne, joka muodostuu kolmannen ja neljännen varpaan väliin, aiheuttaen tyypillisesti kipua päkiässä. Tämä vaiva esiintyy erityisesti 20–60-vuotiaiden naisten keskuudessa.

Voiko mortonin neurooma parantua?

Mortonin neurooma voi parantua kuntoutuksella, kuten fysioterapialla, mutta jos se ei lievitä oireita, leikkaus voi tarjota ratkaisun. Mortonin neurooma voi aiheuttaa viiltävää ja polttavaa kipua, mikä saattaa vaikeuttaa myös urheilua.

Sisällysluettelo

Varaa aika

Voit varata ajan helposti verkossa 24/7 tai soittamalla asiakaspalveluumme 8:00-18:00 puhelin 020 1122 420