Penikkatauti – yleisimmät syyt, oireet ja hoito

Penikkatauti yleinen jalkojen vaiva. Penikkatautia voi esiintyä erityisesti juoksijoilla ja muilla kestävyysurheilijoilla. Sääriluun sisäsyrjällä esiintyvä kipu johtuu usein liiallisesta rasituksesta sääriluulle ja sen ympäröiville pehmytkudoksille, lihasryhmä turpoaa ja kipu kovenee.

Penikkatauti fysioterapia Fysioterapeutti Turku Askelklinikka

Mikä on penikkatauti eli säären lihasaitio oireyhtymä?

Mikä on penikka? Se on kansankielinen nimitys säären lihasaitio-oireyhtymälle. Se tunnetaan myös nimellä mediaalinen tibiaalinen stressioireyhtymä.

Kipu tuntuu tyypillisimmin sääriluun sisäreunalla lihaksen ja luun välimaastossa – joskus myös sääriluun toisella puolella. Kipu ja turvotus on syntynyt yleensä toistuvan rasituksen seurauksena.

Yleensä kipu alkaa vasta rasituksessa – esim. juostessa tai hyppiessä – ja rauhoittuu levossa, mutta pitkälle kehittyneessä penikkataudissa kipua voi olla levossakin.

Penikkatauti voi kehittyä joko äkillisen vamman yhteydessä tai hitaasti liiallisen rasituksen seurauksena. Joskus penikat ovat niin kipeät, että jopa jokainen askel tuntuu liian kipeältä suorittaa.

 

Penikkataudin syyt

Penikkataudin syitä ovat yleensä ylikuormitus, alaraajojen biomekaaniset epätasapainot, kuten jalkaterän ja nilkan asennolliset ja toiminnalliset häiriöt sekä askelluksen toimintahäiriöt, kuten kävely- ja juoksutekniikka.

Lisäksi liian jäykkä tai löysä jalkaterä voivat aiheuttaa lihasten epätasapainoa säären alueelle.

Myös kova, epätasainen alusta voi lisätä penikkataudin riskiä.

Liiallinen harjoittelu, lihasheikkous ja -jäykkyys sekä riittämätön palautuminen harjoittelun välillä ovat myös merkittäviä tekijöitä. Myös liian kova kuormitus suhteessa lepoon on yksi mahdollinen syy säären alueen kivulle.

Oikeanlaisella harjoittelulla, asianmukaisilla jalkineilla ja juoksun tai kävelyn asennon korjaamisella voidaan usein ehkäistä penikkatautia.

Yleisimpiä rasitusperäisiä penikkataudin diagnooseja ovat:

 • Mediaalinen tibiaalinen stressioireyhtymä (MTSS), joka viittaa sääriluun keskiosan luukalvon tai tai säären lihasten kiinnittymisalueen ärtymistä ja kipua
 • Sääriluun rasitusmurtuma, joka ilmenee toistuvasta ja poikkeavasta rasituksesta, alkaen kuormituskipuna. Vamma muuttuu myöhemmin näkyväksi röntgenkuvissa ja voi aiheuttaa luun pinnalle aran kyhmyn, joka on tunnustellessa havaittavissa.
 • Lihasaitio-oireyhtymä syntyy, kun lihakset kasvavat rasituksen seurauksena, mutta niitä ympäröivät fasciat eivät veny samaan tahtiin, aiheuttaen ahtautta ja hapenpuutetta lihasaitioissa. Tämä tila johtaa kipuun ja turvotukseen säären eri osissa.

Kenellä penikkatautia usein esiintyy?

Penikkatauti esiintyy usein henkilöillä, jotka osallistuvat toistuvaan ja intensiiviseen alaraajojen rasitukseen. Tämä kattaa laajan kirjon urheilijoita ja aktiivisia ihmisiä, erityisesti:

Juoksijat: Pitkän matkan juoksijat ja sprintterit ovat erityisen alttiita penikkataudille johtuen jalkojen toistuvasta iskutuksesta kovaan alustaan.

Pallopelien pelaajat: Jalkapalloilijat, koripalloilijat ja muut pallopelien pelaajat kokevat nopeita suunnanmuutoksia ja ponnistuksia, jotka voivat kuormittaa säären alueita.

Tanssijat: Tanssijat, erityisesti balettitanssijat, altistuvat penikkataudille niiden vaatimien ääriasentojen ja jalkojen intensiivisen käytön vuoksi.

Varusmiehet: Armeijan peruskoulutuksen aikana sotilaat suorittavat paljon juoksua ja marsseja, mikä voi johtaa penikkataudin kehittymiseen.

Kuntoilijat: Henkilöt, jotka äkkiä lisäävät harjoittelun määrää tai intensiteettiä ilman riittävää totuttelua, voivat kohdata penikkataudin.

Riski sairastua penikkatautiin kasvaa jos aktiivisella ihmisellä ylipronaatio tai litteät jalat, tai jos hän käyttää sopimattomia tai kuluneita urheilujalkineita. Myös ne, jotka harjoittelevat kovilla tai epätasaisilla alustoilla, ovat suuremmassa vaarassa.

Penikkatauti ehkäisy

Penikkataudin ehkäisy keskittyy usein harjoittelun oikeanlaiseen suunnitteluun ja jalkojen vahvistamiseen. Tasapainoinen harjoitusohjelma, joka sisältää sekä aerobista että lihaskuntoharjoittelua, auttaa vahvistamaan säären lihaksia ja parantamaan niiden kestävyyttä. Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota oikeanlaiseen juoksutekniikkaan ja käyttää asianmukaisia, iskuja vaimentavia juoksukenkiä, jotka tukevat jalkaa oikealla tavalla.

Välttämällä liiallista kuormitusta ja lisäämällä harjoitusmääriä asteittain, voidaan pienentää penikkataudin riskiä. Venyttely ennen ja jälkeen harjoittelun auttaa myös pitämään lihakset joustavina ja vähentää rasituksen riskiä. Hyvä keino on myös monipuolistaa harjoittelua vaihtelemalla eri tyyppisiä fyysisiä aktiviteetteja, mikä auttaa välttämään yksipuolista rasitusta säären alueelle.

Penikkataudin hoito

Aluksi on hyvä selvittää alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin kanssa syy miksi säären seudun lihakset ylikuormittuvat.

Penikkataudin, eli säären etuosan rasitusvamman, hoito keskittyy lepoon ja kivunlievitykseen. Alkuvaiheessa tärkeää on vähentää säären kuormitusta, mikä voi tarkoittaa juoksu- ja hyppelyharjoitusten tauottamista.

Kylmähoito heti harjoittelun jälkeen tai kivun ilmetessä voi auttaa vähentämään tulehdusta ja turvotusta.

Lisäksi venyttely- ja vahvistusharjoitukset, jotka kohdistuvat alaraajojen lihaksiin, voivat auttaa ehkäisemään tulevaisuuden ongelmia.

Tarvittaessa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä kivun hallintaan. Monissa tapauksissa hyödyllistä on myös konsultoida fysioterapeuttia tai urheilulääkäriä, jotka voivat antaa ohjeita harjoittelun säätelyyn ja ergonomiaan liittyen.

Penikkatauti fysioterapia

Penikkataudin hoito fysioterapian avulla keskittyy kivun lievittämiseen, tulehduksen vähentämiseen ja ennen kaikkea sen perimmäisten syiden, kuten alaraajojen epätasapainojen ja lihasheikkouksien, korjaamiseen.

Hoito voi sisältää seuraavia elementtejä:

 1. Biomekaaninen arviointi ja korjaus: Fysioterapeutti arvioi potilaan kävelyä ja juoksua sekä jalkojen asentoa ja toimintaa. Tämän perusteella voidaan suositella erityisiä harjoituksia, yksilöllisiä tukipohjallisia tai jalkineiden muutoksia askellus ongelmien korjaamiseksi.
 2. Venytys- ja vahvistusharjoitukset: Fysioterapeuttisi suunnittelee yksilöllisen harjoitusohjelman, joka keskittyy alaraajojen, erityisesti pohkeiden ja jalkaterän lihasten, venyttämiseen ja vahvistamiseen. Tämä auttaa parantamaan liikkuvuutta ja tukemaan oikeaa jalkojen asentoa.
 3. Manuaalinen terapia: Joissakin tapauksissa fysioterapeutti voi käyttää manuaalista terapiaa, kuten pehmytkudoskäsittelyä ja mobilisaatiota, parantamaan liikkuvuutta ja vähentämään kireyttä kivuliaalla alueella.
 4. Kinesioteippaus: Kinesioteippaus voi tukea aluetta hoidon aikana, vähentää kipua ja parantaa verenkiertoa.
 5. Levolla ja jäähdyttelyllä aloittaminen: Alkuvaiheessa tärkeää on vähentää tai keskeyttää ne aktiviteetit, jotka aiheuttavat kipua, sekä käyttää kylmähoitoa kivun ja turvotuksen lievittämiseen.
 6. Harjoittelun hallinta: Fysioterapeutti neuvoo harjoittelun asteittaisessa lisäämisessä ja monipuolistamisessa, jotta vältetään ylikuormitus ja edistetään kestävää paluuta urheiluun tai muuhun toimintaan.
 7. Ehkäisyneuvonta: Pitkäaikaisen hyvinvoinnin varmistamiseksi fysioterapeutti antaa ohjeita harjoittelun, jalkineiden valinnan ja mahdollisten biomekaanisten ongelmien hallintaan liittyen.

Fysioterapeutti penikkatauti

Varaa aika alaraajoihin erikoistuneelle fysioterapeutille Askelklinikalle. Hän tekee alaraaja-analyysin ja tekee sinulle hoitosuunnitelman.

Usein kysyttyä penikkatauti

Mikä on penikkatauti?

Penikkatauti on yleinen alaraajojen rasitusvamma, joka ilmenee tyypillisesti kipuna säären sisä- tai ulkosyrjällä.

Mitkä ovat penikkataudin syyt?

Penikkataudin syyt liittyvät usein ylirasitukseen, epäsopiviin juoksukenkiin tai alustaan, ja biomekaanisiin ongelmiin, kuten jalkojen virheasentoihin.

Mitkä ovat penikkataudin oireet?

Oireita ovat säären alueen kipu, turvotus ja joskus punoitus, erityisesti rasituksen jälkeen tai sen aikana.

Miten penikkatautia hoidetaan?

Hoitoon kuuluu lepo, kylmähoito, tulehduskipulääkkeet ja tarvittaessa fysioterapia tai jopa leikkaushoito.

Milloin mennä fysioterapiaan tai lääkärin vastaanotolle penikkataudin takia?

Jos kipu on pitkäkestoista, ei helpota levolla tai pahenee, on syytä hakeutua asiantuntijan arvioon.

Miten penikkatautia kuntoutetaan?

Kuntoutus sisältää lihasten vahvistamisen, venyttelyn, juoksu- ja kävelytekniikan korjaamisen sekä mahdolliset tukipohjalliset.

Mikä on sääriluun mediaalinen rasitusoireyhtymä?

Sääriluun mediaalinen rasitusoireyhtymä viittaa sääriluun sisäsyrjän luukalvon tai lihaskiinnitysten ärsytykseen ja kipuun.

Mikä on sääriluun rasitusmurtuma?

Sääriluun rasitusmurtuma on mikromurtuma, joka johtuu toistuvasta rasituksesta ja kuormituksesta sääriluussa.

Kuinka sääriluun rasitusmurtumaa hoidetaan?

Hoitona on yleensä pitkäkestoisen levon lisäksi mahdollisesti tukisidoksen tai -kengän käyttö ja harvinaisissa tapauksissa kirurginen toimenpide.

Mikä on lihasaitio-oireyhtymä?

Lihasaitio-oireyhtymä on tila, jossa lihasryhmän ympäröivän kovan kalvon sisällä paine nousee, aiheuttaen kipua, turvotusta ja toimintahäiriöitä.

Keskeistä penikkataudissa

 • Penikkatauti eli säären etuosan rasitusvamma ilmenee lihasryhmän turpoamisena ja kipuna, erityisesti nilkan ojennuksessa ja pahenee rasituksessa.
 • Keskeinen hoito penikkataudissa on rasituksen välttäminen ja mahdollisesti tarvittava lääkinnällinen toimenpide lihasaition paineen lievittämiseksi.
 • Penikkataudin ennaltaehkäisyssä korostuvat asianmukainen verryttely, lihasvoiman kehittäminen ja ergonomisten tekijöiden huomioiminen.

Sisällysluettelo

Varaa aika

Voit varata ajan helposti verkossa 24/7 tai soittamalla asiakaspalveluumme 8:00-18:00 puhelin 020 1122 420