Polvilumpion kondromalasia – kipua polven etuosassa – syyt, oireet, ehkäisy ja hoito

Polvilumpion kondromalasia, joka tunnetaan myös nimellä polvilumpion ruston pehmeneminen, on tila, jossa polvilumpion alla oleva rusto pehmenee tai vaurioituu. Tämä voi johtaa polvikipuun ja liikkuvuuden ongelmiin. Polven etuosan kipu voi olla merkki kondromalasiasta.

Vaikka kondromalasia ei aina aiheuta oireita, se voi johtaa kipuun polven etuosassa, sekä lukkotunteeseen tai napsumiseen polvessa. Keskitymme tässä artikkelissa polven kondromalasian syihin, oireisiin ja hoitoon.

Polvilumpion kondromalasia - kipua polven etuosassa - syyt, oireet, ehkäisy ja hoito fysioterapeutti Turku Askeliklinikka Turku

 

Mikä on Polvilumpion kondromalasia?

Polvilumpion kondromalasia, eli polvilumpion rustopinnan rappeutuminen, johtuu usein polven rakenteellisista ongelmista kuten pihtipolvisuudesta tai reisiluun nivelten epätasapainosta. Myös polven urheiluvammat ja ojentajalihaksen heikkous voivat edesauttaa tämän ruston kulumista.

Kondromalasia on yleisempää nuorilla, erityisesti urheilijoilla, ja se voi johtua useista tekijöistä, kuten ylirasituksesta, polven vääristä liikeradoista, tai vammoista.

Polvilumpion kondromalasia diagnoosi

Diagnoosiin päästään yleensä lääkärin tekemän tutkimuksen ja magneettikuvauksen avulla, jolla voidaan havaita rustopinnan epätasaisuudet ja vauriot.

Muita polvikivun aihuttajia voivat olla juoksijan polvi, hyppääjän polvi tai polven nivelrikko. Kipu polven etuosan muun muassa aiheuttaa kipua voi aiheuttaa kipua polven etuosassa voidaan käyttää

Polvilumpion kondromalasia oireet

Polvilumpion kondromalasian oireita ovat tyypillisesti polvikipu, erityisesti kyykistyessä, portaita noustessa tai laskiessa, sekä pitkään istuessa polvet koukussa. Joissakin tapauksissa voi liikkuessa myös kuulla naksuntaa tai rahinaa polvessa. Oireet eivät välttämättä korreloi kondromalasian vakavuuden kanssa.

Oireet voivat entisestään pahentua epätasaisessa maastossa liikuttaessa, hypyissä tai polvistuttaessa.

Polvilumpion kondromalasia syyt

Polvilumpion kondromalasia on tila, joka voi aiheuttaa kipua polven etuosassa. Tämä kipu polven etuosassa johtuu usein polvilumpion ja reisiluun välisen rustopinnan kulumisesta tai vaurioitumisesta.

Tämä vaiva, joka voi aiheuttaa merkittävää epämukavuutta, on yleinen erityisesti urheilijoilla ja fyysisesti aktiivisilla henkilöillä. Kipu polven etuosan alueella on yksi merkittävimmistä kondromalasian oireista, ja se voi ilmetä muun muassa kyykistyessä, portaita noustessa tai pitkään istuttaessa.

Polvilumpion kondromalasian syyt ovat moninaiset. Ruston kulumista ja sitä kautta aiheutuvaa kipua polven etuosassa voi aiheuttaa useat tekijät. Näihin kuuluvat polven rakenteelliset erityispiirteet, kuten poikkeava polvien asento tai reisiluun nivelpintojen epätasapaino.

Lisäksi urheiluvammat ja toistuva rasitus voivat nopeuttaa kondromalasian kehittymistä ja lisätä kipua polven etuosassa.

Polvilumpion kondromalasia ehkäisy

Polvilumpion kondromalasian ehkäisemisessä keskeistä on polven terveyden ylläpitäminen ja mahdollisten riskitekijöiden tunnistaminen.

Tärkeitä toimenpiteitä polvilumpion kondromalasian ehkäisyssä ovat:

  1. Liikunnan monipuolisuus ja oikeat tekniikat: Tasapainoisen lihaskunnon ylläpitäminen ja liikuntamuotojen monipuolisuus auttavat vahvistamaan polven ympärillä olevia lihaksia. Erityisen tärkeää on reiden etu- ja takalihasten vahvistaminen. Oikean liikuntatekniikan omaksuminen vähentää polveen kohdistuvaa väärää rasitusta.
  2. Ergonomia ja asennon korjaaminen: Työ- ja arkielämän ergonomian parantaminen voi vähentää polvien ylikuormitusta. Esimerkiksi pitkään seisomista tai kyykistelyä vaativissa ammateissa tulisi käyttää asianmukaisia tukivälineitä.
  3. Painonhallinta: Ylipaino lisää polvilumpion kuormitusta ja voi altistaa kondromalasialle. Painonhallinta ruokavalion ja liikunnan avulla on tärkeää polvien terveyden kannalta.
  4. Välttäminen ja varovaisuus tietyissä aktiviteeteissa: Toistuvaa polvien ylikuormitusta aiheuttavat liikuntamuodot, kuten pitkät lenkit kovalla alustalla tai voimakkaat ponnistukset, tulisi välttää tai niissä tulisi noudattaa varovaisuutta.
  5. Fysioterapeutin ja lääkärin neuvojen noudattaminen: Mikäli on olemassa perinnöllisiä tekijöitä tai aiempia polviongelmia, lääkärin neuvojen noudattaminen ja säännölliset tarkastukset voivat auttaa ehkäisemään kondromalasian kehittymistä.
  6. Varusteiden tärkeys: Urheillessa ja fyysisissä aktiviteeteissa oikeanlaisten, polvea tukevien varusteiden käyttö voi auttaa ehkäisemään kondromalasiaa. Esimerkiksi hyvät juoksukengät vähentävät iskun vaikutusta polviin.

Ehkäisystrategiat ovat erityisen tärkeitä niille, jotka ovat alttiita kondromalasialle perinnöllisten tekijöiden, anatomisten erityispiirteiden tai elämäntapojen vuoksi. Säännöllinen liikunta, terveelliset elämäntavat ja oikea ergonomia ovat avainasemassa polvilumpion terveyden ylläpitämisessä.

Polvilumpion kondromalasia hoito

Kondromalasian hoito voi sisältää lepoa, kipulääkkeitä, fysioterapiaa ja joskus leikkaushoitoa. Fysioterapian tavoitteena on usein vahvistaa polven ympärillä olevia lihaksia ja parantaa polven asentoa ja liikeratoja, mikä voi auttaa vähentämään rasitusta polvilumpion ja sen alla olevan ruston päällä.

Milloin fysioterapiaan?

Polven kondromalasian yhteydessä fysioterapiaan hakeutuminen on suositeltavaa, kun polvessa ilmenee kipua, epävakautta tai muita oireita, jotka rajoittavat arkielämän toimintoja tai liikuntakykyä. Fysioterapia on erityisen hyödyllistä kondromalasian alkuvaiheessa, kun oireet ovat vielä lieviä, mutta myös edenneissä tapauksissa se voi auttaa lievittämään oireita ja parantamaan polven toimintakykyä.

Varaa tästä aika polven kondromalasiaan erikoistuneelle fysioterapeutille.

Milloin lääkäriin?

Polven kondromalasian kohdalla on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos polvessa ilmenee jatkuvaa kipua, turvotusta tai liikerajoituksia. Lääkärin arvio on tärkeä myös silloin, jos polven oireet pahenevat tai ne eivät helpota lepojakson tai itsehoidon jälkeen.

Fysioterapeutti polvilumpion kondromalasia

Polven kondromalasia voi vaatia fysioterapiaa, joka on yksi keskeisimmistä hoidon muodoista. Se auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan polven toimintakykyä.

Fysioterapiaa suositellaan, kun kondromalasian oireet, kuten kipu polven etuosassa, estävät normaalia liikkumista tai aiheuttavat haittaa päivittäisissä toiminnoissa. Myös jos polvi tuntuu epävakaalta tai jos on huomattu liikerajoituksia, fysioterapian asiantuntija voi auttaa. Lisäksi, jos polvessa ilmenee toistuvaa turvotusta tai tulehdustiloja liikunnan jälkeen, se on merkki siitä, että polven kuntoa tulisi arvioida ammattilaisen toimesta.

Fysioterapiassa keskitytään yleensä vahvistamaan polvea ympäröiviä lihaksia, parantamaan liikkuvuutta ja opettamaan oikeita liikkumistapoja sekä tekniikoita, jotka auttavat vähentämään polveen kohdistuvaa rasitusta. Fysioterapeutti voi myös tarjota ohjeita kotiharjoitteluun ja neuvoja arkielämän ergonomian parantamiseen.

Usein kysyttyä polvilumpion kondromalasia

Miksi kondromalasia polvessa?

Polvilumpion kondromalasian eli patellan kondromalasian aiheuttajat liittyvät tyypillisesti polven anatomisiin erityispiirteisiin, kuten reisiluun nivelpintojen korkeuserojen tai pihtipolvisuuden kaltaisiin rakenteellisiin häiriöihin. Tämän lisäksi, polven urheiluvammat ja ojentajalihasten puutteellinen voima voivat myös edesauttaa tämän vaivan kehittymistä.

Lähteitä

Duodecim, Polvilumpion kondromalasia

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01111

Sisällysluettelo

Varaa aika

Voit varata ajan helposti verkossa 24/7 tai soittamalla asiakaspalveluumme 8:00-18:00 puhelin 020 1122 420