Hyppääjän polvi – tyypillinen aktiivisen liikkujan rasitusvamma

Hyppääjän polvi, eli Jumper´s knee, on aktiivisesti urheilevan ihmisen vaiva. Hyppääjän polvea esiintyy erityisesti triathlonisteilla, pyöräilijöillä, juoksijoilla, painonnostajilla ja koripalloilijoilla.

Tämä polven rasitusvamma, aiheuttaa kipua polvilumpion alaosassa, erityisesti polvilumpiojänteen kiinnityskohdassa. Kipu ilmenee usein polvea suoristettaessa, kyykistyessä tai hypyissä.

Hyppaajan_polvi_Polvilumpiojanteen_ylaosan_rasitusvamma_fysioterapia_Turku_Askeliklinikka_Turku_v2_gmb

Mikä on hyppääjän polvi?

Hyppääjän polvi on polven rasitusvamma, joka tunnetaan myös nimellä Jumper’s knee. Tämän vaivan aiheuttama kipu lokalisoituu lähelle polvilumpion alaosaa, erityisesti polvilumpiojänteen kiinnittymiskohdassa.

Kipu yleensä ilmenee, kun polvi suoristetaan, kyykistytään tai tehdään hyppyliikkeitä. Hyppääjän polvi on erityisen yleinen aktiiviurheilijoiden keskuudessa ja voi pahimmillaan muuttua krooniseksi.

Hyppääjän polvi diagnoosi

Hyppääjän polvi, joka on polvilumpiojänteen yläosan rasitusvamma, voidaan tunnistaa sen tyypillisten oireiden perusteella. Kun painetaan kyseistä aluetta, voi tuntua herkkyyttä, ja kipua ilmenee polvilumpion alapäässä olevassa jänteessä, erityisesti kun polvi ojennetaan kuormituksen alla. Magneettikuvausta käyttäen voidaan vahvistaa hyppääjän polven diagnoosi ja sulkea pois muut mahdolliset syyt polvikivulle.

Hyppääjän polvi oireet

Hyppääjän polvessa oireet ilmenevät tyypillisesti polvilumpiojänteen alueella, jossa kipu lisääntyy erityisesti rasituksen myötä. Tyypillisesti hyppääjän polven ensimmäinen merkki on ajoittain ilmenevä kipu tai epämukava tunne polvilumpion alaosassa kuormituksen jälkeen. Lisäksi voi esiintyä jäykkyyttä etureiden lihaksissa ja kipua painettaessa oireilevaa aluetta.

Hyppääjän polvi syyt

Hyppääjän polvessa kipu ilmenee usein polvea suoristettaessa, kyykistyessä tai hypyissä. Oireet voivat pahentua, kun jänteeseen kohdistuu lisää rasitusta, mikä on tyypillistä aktiiviurheilun kontekstissa. Hyppääjän polvi onkin yleinen vaiva aktiiviurheilijoiden keskuudessa ja voi muuttua krooniseksi.

Kipu voi olla seurausta liikunnasta kuten juokseminen, hyppääminen, mutta myös pitkäaikainen seisominen voi aiheuttaa tämän vaivan. Nämä kaikki kuormittavat polvilumpion jänteen aluetta.

Triathlonistit, jotka harjoittavat monipuolisesti eri lajeja, voivat kärsiä hyppääjän polvesta ja se on yleinen myös pallopelien pelaajilla.

Hyppääjän polven ehkäisy

Hyppääjän polven itsehoito ja ehkäisy on ensiarvoisen tärkeää.

Hyppääjän polven riskiä voi vähentää kehittämällä lihasvoimaa vastaamaan lajin vaatimuksia ja huolehtimalla lihasten tasapainosta.

Keskeistä vaivan ehkäisyssä on myös asianmukainen suoritustekniikka, mikä auttaa välttämään patellajänteen toistuvaa virheellistä rasitusta ja kuormitusta.

Hyppääjän polvea voi ehkäistä ja itsehoitaa seuraavin tavoin:

  1. Lihasten vahvistaminen: Harjoittele lihasvoimaa parantavia harjoituksia, jotka keskittyvät erityisesti jalkojen ja reisien lihaksiin.
  2. Venyttely: Säännölliset venyttelyharjoitukset auttavat pitämään lihakset joustavina ja vähentävät jännitystä polvilumpiojänteessä.
  3. Oikea tekniikka: Harjoittele ja ylläpidä oikeaa suoritustekniikkaa urheilussa ja muissa fyysisissä aktiviteeteissa.
  4. Lepo ja palautuminen: Varmista riittävä lepo ja palautuminen rasittavien harjoitusten jälkeen.
  5. Jäähdyttely: Suorita jäähdyttelyharjoituksia treenien jälkeen, jotta lihakset palautuvat ja rentoutuvat.
  6. Painonhallinta: Ylläpidä terveellistä painoa vähentääksesi rasitusta polville.
  7. Oikeanlaiset jalkineet: Käytä urheilussa ja arjessa tukevia ja oikeanlaisia jalkineita.
  8. Vältä ylirasitusta: Kuuntele kehoasi ja vältä liiallista rasitusta, erityisesti toistuvaa polvien kuormitusta.
  9. Kylmähoito: Käytä kylmähoitoa lievittämään kipua ja tulehdusta akuutin rasituksen jälkeen.
  10. Tulehduskipulääkkeet: Tarvittaessa voit käyttää tulehduskipulääkkeitä lääkärin ohjeistuksen mukaan lievittämään kipua ja tulehdusta.

Hyppääjän polven hoito

Kun hyppääjän polven ensimmäiset oireet ilmenevät, on tärkeää vähentää sitä kuormitusta, joka aiheuttaa oireilua. Vamma voi parantua itsestään, kunhan rasitusta ei toisteta liian tiheästi.

Jos oireet jatkuvat tai uusiutuvat, on suositeltavaa konsultoida alaraajojen hoitoon erikoistunutta ammattilaista. Fysioterapeutin vastaanotolla voidaan tunnistaa hyppääjän polven taustalla olevat tekijät ja sen perusteella laaditaan kattava hoitosuunnitelma.

Hyppääjän polveen hoitona on fysioterapia, josta saadaan harjoitukset ja ohjeet lihasten vahvistamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen sekä mahdolliset ortoosit ja tukisiteet.

On tärkeää muistaa, että hoitosuunnitelma tulee räätälöidä yksilöllisesti ja se voi vaihdella riippuen vamman vakavuudesta ja potilaan yksilöllisistä tarpeista.

Milloin fysioterapiaan?

Fysioterapiaa suositellaan hyppääjän polven hoidossa erityisesti, jos kipu jatkuu useita viikkoja vähennetystä kuormituksesta huolimatta tai kipu estää normaalin liikkumisen tai urheilusuoritukset.

Kun tarvitaan ohjausta oikeanlaiseen venyttelyyn ja vahvistaviin harjoituksiin tai on tarve arvioida ja parantaa liikuntasuorituksen tekniikkaa.

Ajoissa aloitettu fysioterapia voi nopeuttaa paranemista ja ennaltaehkäistä ongelman uusiutumisen.

Milloin lääkäriin?

On tärkeää kääntyä lääkärin puoleen, jos koet polvilumpion alapuolella äkillistä ja voimakasta kipua yksittäisen ponnistuksen tai hypyn aikana, ja kipu jatkuu. Tällainen kipu saattaa viitata jopa polvilumpiojänteen repeämiseen.

Fysioterapeutti hyppääjän polvi

Jos epäilet hyppääjän polvea voit hakeutua fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä. Mikäli tilanteesi vaatii, ammattitaitoiset fysioterapeuttimme ohjaavat sinut tarvittaessa lääkärin konsultaatioon.

Tarvitsetko apua? – varaa aikasi fysioterapiaan

Hyppääjän polven tutkimus alkaa kattavalla alaraajatutkimuksella, jossa selvitetään vaivan biomekaaniset syyt. Varaa aika fysioterapeutillemme.

Usein kysyttyä

Miten hyppääjän polvi todetaan?

Hyppääjän polvi todetaan perustuen oireisiin. Vaiva on polvilumpiojänteen yläosan rasitusvamma, joka ilmenee arkuutena alueella painettaessa ja kipuna polvilumpion alapäässä sijaitsevassa jänteessä. Kipu pahenee kun polvea ojennetaan kuormituksen alaisena. Diagnoosin vahvistamiseksi ja muiden mahdollisten tekijöiden sulkemiseksi pois voidaan käyttää polven magneettikuvausta.

Mistä hyppääjän polvi johtuu?

Syynä on usein polven liiallinen tai toistuva taivutus, joka voi johtaa lihasten kipuun ja tulehdukseen, edesauttaen hyppääjän polven kehittymistä. Lisäksi äkilliset tai voimakkaat liikkeet kuten hyppely, kyykystä ponnistaminen ja muut nopeat, intensiiviset liikkeet voivat rasittaa polvea ja siten edistää hyppääjän polven syntymistä.

Hyppääjän polvi juoksu

Hyppääjän polvi on myös juoksijoiden keskuudessa yleisesti esiintyvä vaiva. Sitä esiintyy erityisesti niillä juoksijoilla, jotka juoksevat vaihtelevassa ja mäkisessä maastossa. Myös intensiivistä painonnostoa harjoittavilla tai korkealla vastuksella pyöräilevillä on vaarana kärsiä hyppääjän polvesta. Triathlonistit kohtaavat tämän vamman erityisen usein. Hyppääjän polven aiheuttaa liiallinen kuormitus polvilumpion ja sääriluun väliselle alueelle.

Onko jokin muu polvivaiva?

Tutustu muihin oppaisiimme

Lähteitä aiheesta

Hyppääjän polven terapeuttinen harjoittelu, Kiljunen Anssi, Rönkkö Joonas, Tähtinen Janne

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/502078/Kiljunen_Anssi_R%F6nkk%F6_Joonas_T%E4htinen_Janne_2021_6_6.pdf?sequence=2

Sisällysluettelo

Varaa aika

Voit varata ajan helposti verkossa 24/7 tai soittamalla asiakaspalveluumme 8:00-18:00 puhelin 020 1122 420