Polven nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Se johtuu ruston kulumisesta polvinivelessä, mikä johtaa luun pintojen kitkaan ja tulehdukseen. Nivelrikko voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, aiheuttaen kipua, jäykkyyttä ja liikkuvuuden heikkenemistä.
Polven nivelrikon riskitekijöitä ovat ikääntyminen, ylipaino, aiemmat vammat ja geneettiset tekijät. Nivelrikon hoidossa voidaan käyttää aina elämäntapamuutoksista, fysioterapiaan, lääkitykseen ja kirurgisiin toimenpiteisiin. Tässä artikkelissa tarkastelemme polven nivelrikon syitä, oireita ja hoitomuotoja.
Polven nivelrikko, polven nivelruston kuluma eli gonartroosi vaikuttaa koko niveleen, aiheuttaen muutoksia nivelrustossa, luussa, nivelkalvossa sekä ympäröivissä lihaksissa.
Polven nivelrikossa tapahtuu nivelruston väliaineen komponenttien, kuten proteoglykaanien ja kollageenin, nopeutunutta hajoamista. Rustosolujen kyky uusiutua on rajoittunut, eivätkä ne kykene tuottamaan uutta rustokudosta riittävästi vaurioituneen ruston korjaamiseksi ennalleen.
Kun kyseessä on polven nivelrikko, kipu ilmenee usein ensin kävellessä. Kivun lisäksi yleisiä nivelrikon oireita ovat nivelen jäykkyys, erityisesti noustessa istuma-asennosta, ja kipu voi säteillä säären yläosasta reiteen ja jopa lonkkaan asti. Nivelrikko saattaa syntyä hitaasti vuosien kuluessa.
Polven nivelrikon syyt eivät ole täysin selvillä, mutta on tunnistettu useita tekijöitä, jotka voivat lisätä polvinivelrikon riskiä. Näitä ovat muun muassa lihavuus, ikääntyminen, aiemmat nivelvammat, fyysisesti kuormittava työ sekä geneettiset tekijät.
Polvinivelen liikkuvuutta saattavat rajoittaa osteofyytit, luuvallit, jotka kehittyvät nivelpinnan reunoilla. Nivelrikko on koko nivelen sairaus, jossa muutoksia on niin nivelrustossa, luussa, nivelkalvossa kuin ympäröivissä lihaksissakin.
Polven nivelrikkoa voi ehkäistä liikunnan avulla, ja liikunta myös lievittää nivelrikon oireita. Liikunnan ja nivelen säännöllisen käytön merkitys on suuri nivelruston aineenvaihdunnan ja sen terveyden ylläpitämisessä.
Vahvat reisilihakset saattavat vaikuttaa nivelrikon ehkäisyyn. Lisäksi normaalipainon ylläpito ja tarvittaessa ylipainon vähentäminen ovat keskeisiä toimenpiteitä polvinivelrikon ennaltaehkäisyssä.
Polven nivelrikkoa voidaan hoitaa ja ehkäistä monin tavoin. Ravintolisät, kuten D- vitamiini, kalsium ja glukosamiini, voivat myös tukea nivelten terveyttä.
Sopivat venyttely- ja voimaharjoitteet auttavat vahvistamaan ympäröiviä lihaksia ja vähentävät näin polven kuormitusta.
Lisäksi rentoutumistekniikat ja stressinhallinta voivat olla hyödyllisiä, sillä ne auttavat vähentämään kroonisen kivun kokemusta.
Polven nivelrikon hoidon perustana ovat sopiva terapeuttinen harjoittelu ja liikunta. Hoidossa keskeistä on liikunnan ja fysioterapian yhdistelmä, joka tähtää lihasvoiman vahvistamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen.
Kivunlievityksessä käytetään usein lääkkeitä, kuten tulehduskipulääkkeitä.
Painonhallinta on myös tärkeää, sillä se vähentää nivelen kuormitusta. Vaikeammissa tapauksissa voidaan harkita kirurgisia toimenpiteitä, kuten tekonivelleikkausta.
Fysioterapian rooli on merkittävä niin ennaltaehkäisyn kuin aktiivisen hoidonkin näkökulmasta.
Kannattaa varat aika fysioterapiaan kun polven nivelrikosta johtuvat oireet, kuten kipu tai liikkuvuuden rajoittuminen, alkavat haitata arkipäiväisiä toimintojasi tai kun haluat parantaa polven toimintakykyä ja hallita kipua.
Hakeudu lääkärin vastaanotolle, jos koet polvessasi toistuvaa kipua, rajoittunutta liikkuvuutta tai jos polven nivelrikon oireet merkittävästi haittaavat päivittäistä elämääsi.
Jokainen tapaus on yksilöllinen, ja fysioterapian tarve ja sen sisältö riippuvat henkilökohtaisista oireistasi ja tilanteestasi.
Fysioterapeutti voi laatia sinulle räätälöidyn harjoitusohjelman ja antaa ohjeita kivun hallintaan ja nivelrikon etenemisen hidastamiseen.
Varaa aika alaraajatutkimukseen, jossa polven kipuihin erikoistuneet fysioterapeuttimme selvittävät polvikivun syitä ja vaivoja sekä tekevät sinulle hoitosuunnitelman jolla kivut saadaan hallintaan ja liikkuminen helpottuu.
Tutustu myös Fysioterapia hinnastoon.
Polven nivelrikon riskitekijöitä ovat ikääntyminen, ylipaino, aiemmat nivelvammat, raskas fyysinen työ ja geneettiset tekijät. Alle 45-vuotiaiden keskuudessa polven nivelrikko on harvinainen, sen esiintyvyys kasvaa iän myötä: yli 75-vuotiaiden joukossa 32 prosentilla naisista ja 15 prosentilla miehistä on todettu polven nivelrikko.
Polven nivelrikko todetaan ortopedin kliinisten tutkimusten ja röntgenkuvien perusteella, tässä vaiheessa nivelrikko on yleensä jo pitkälle edennyt.
Magneettikuvausta käytetään puolestaan lievempien nivelrikon tapausten diagnosoinnissa. Oireiden ja röntgenlöydösten kehittyminen voi viedä useita kuukausia tai jopa vuosia.
Tyypillisesti nivelrikon oireisiin kuuluu jomottavaa kipua, joka voimistuu aktiivisen liikkumisen aikana ja helpottaa levossa. Sairauden edetessä kipu voi tulla jatkuvaksi ja häiritä jopa öisin. Nivelten aamujäykkyys on yleistä, ja pitkään istumisen jälkeen liikkelle lähtö voi tuntua vaikealta.
Polven nivelrikko oireilee kivulla polven alueella. Kipu voimistuu, kun nivel on rasituksessa, mutta helpottuu levossa. Kivun säteily reiteen tai nilkkaan on harvinaista mutta mahdollista. Sairauden edistyessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös yöaikaan.
Polven nivelrikkoon auttaa tutkimusten mukaan fyysinen aktiivisuus ja kotona tehtävät harjoitukset, jotka lievittävät kipua ja parantavat toimintakykyä sekä elämänlaatua. Vesiliikunta, kuten vesivoimistelu ja vesijuoksu, sekä uinti, kuntopyöräily ja pyöräily ovat erityisen hyviä liikuntamuotoja, koska ne eivät aiheuta polville suurta painokuormaa.
Polven nivelrikon alkaminen käynnistyy, kun nivelpintoja suojaava sileä rusto alkaa kulua ja haurastua. Tähän elimistö vastaa tuottamalla lisää luuta ruston ympärille ja alle. Röntgentutkimuksissa tämä näkyy osteofyyttien, eli uuden luukudoksen, muodostumisena ja samanaikaisesti ruston kulumisesta johtuvana nivelvälin kaventumisena.
Nivelrikko, artroosi, maailman yleisimmäksi todettu nivelsairaus, johtuu usein lihavuudesta, aiemmista nivelvammoista tai fyysisesti kuormittavasta työstä. Nivelrikko johtaa nivelten kipuun ja jäykkyyteen, mikä voi ajan myötä vaikuttaa haitallisesti toimintakykyyn.
Nivelrikkoa pahentavat perimä, ikääntyminen ja ylipaino. Useat geenit voivat altistaa nivelrikolle. Lisäksi nivelruston vaurioituminen voi johtua nivelvammoista, nivelen epävakauden seurauksista, virheellisistä asennoista sekä liiallisesta fyysisestä rasituksesta liikunnassa ja työssä.
Nivelrikkoa hidastaa erityisesti liikunta, sillä se auttaa sekä hidastamaan taudin etenemistä että ylläpitämään nivelten terveyttä. Aktiivinen liikkuminen edistää nivelruston rakenteen säilymistä, parantaa nivelen aineenvaihduntaa ja edesauttaa sen ravinnonsaantia. Liikunta on myös avainasemassa nivelen liikkuvuuden ja lihasvoiman ylläpitämisessä, mikä on tärkeää, sillä vahvat lihakset tukevat ja suojaavat niveliä.
Nivelrikkoon auttavat muiden muassa kalsium, magnesium, C-vitamiini ja D-vitamiini. Monipuoliset vitamiinit ja hivenaineet ovat olennaisia sekä nivelrikon hoidossa että tuki- ja liikuntaelinten terveyden ylläpitämisessä.
Nivelrikkoa voi hieroa. Hieronta on osoittautunut hyödylliseksi vaihtoehdoksi nivelrikon hoidossa, kuten tutkimukset hieronnan vaikuttavuudesta polven nivelrikon hoidossa ovat osoittaneet. Hieronta vähentää kipuja ja lisää polven liikkuvuutta merkittävästi. Muita tehokkaita keinoja nivelkivun hoitoon ovat esim. sähkökipuhoidot, akupunktio, nivelten venyttely, mobilisaatio, kinesioteippaus ja kylmäkompressiohoito.
Nivelrikko voidaan leikata. Leikkauksessa voidaan puhdistaa hyväkuntoiset nivelpinnat poistamalla tulehtunut nivelkalvo ja kyhmyt. Mikäli nivelpinnat ovat muotonsa menettäneet, on mahdollista suorittaa luudutusleikkaus. Tässä operaatiossa nivel kiinnitetään jäykäksi, mutta toiminnallisesti hyödylliseen, hieman koukistettuun asentoon.
Nivelrikko voidaan korjata, joko leikkauksella tai itsehoidolla. Itsehoito sisältää muun muassa niveliä tukevaa liikuntaa ja painonhallintaa. Kun nivelrikko on kehittynyt vakavaksi, niin että kuntouttavat toimenpiteet eivät enää tarjoa riittävää helpotusta oireisiin, nivelrikkoa hoidetaan lääkityksellä tai kirurgisella toimenpiteellä.
Nivelrikko voidaan leikata jos nivelkipu rajoittaa tavallista liikkumista ja päivittäistä elämää tai jos nivel sattuu levossa eivätkä lääkkeet enää tarjoa helpotusta. Tällöin on mahdollisuus tekonivelleikkaukseen.
Nivelrikko, artroosi ja kansanomaisesti käytetty termi kuluma viittaavat kaikki samaan vaivaan, joka on nivelen sairaus, johon kuuluu ruston vaurioituminen.
Nivelrikko syntyy niin, että nivelten pinnan sileä rusto alkaa hajota. Vastauksena tähän keho alkaa tuottaa lisää luuta ruston ympärille ja alle. Röntgentutkimuksissa tämä ilmenee osteofyyttien, eli luupiikkien, muodostumisena ja samanaikaisesti ruston katoaminen ilmenee nivelvälin kapenemisena.
Tutustu muihin oppaisiimme
Voit varata ajan helposti verkossa 24/7 tai soittamalla asiakaspalveluumme 8:00-18:00 puhelin 020 1122 420